Veganské proteiny
Pokud chcete získat všechny výhody bílkovin bez jakýchkoli živočišných produktů, pak jsou veganské proteiny určeny právě vám. V této kategorii máme všechny nejlepší možnosti rostlinných proteinových prášků, takže si můžete vybrat ten, který vyhovuje vašim potřebám a preferencím. Najdete zde rýžové proteiny, sójové proteiny nebo také vícesložkové veganské proteiny a další, takže si snadno vyberete tu ideální variantu. Veganské proteiny jsou také skvělou volbou pro lidi s intolerancí laktózy, protože poskytují všechny stejné výhody bez mléčných výrobků. Proč tedy nevyzkoušet veganské proteiny ještě dnes a nezjistit, jak vám mohou pomoci dosáhnout vašich cílů?
Nejprodávanější
Druhy veganských proteinů
Existuje mnoho druhů veganských bílkovin, ale nejčastěji se používají:
- sójové,
- rýžové,
- vícesložkové rostlinné bílkoviny.
Sója je jedním z nejoblíbenějších druhů veganských bílkovin, protože je snadno dostupná a má široké využití. Často se používá v imitacích masa, jako jsou vegetariánské hamburgery, imitace sýra a další mléčné výrobky. Ze sóji lze také vyrobit tofu a tempeh.
Dalším běžným zdrojem veganských bílkovin je rýže. Rýžová bílkovina se často používá jako alternativa masa ve veganských pokrmech, v nichž by se normálně používaly masné výrobky, jako jsou tacos nebo smažená jídla.
Vícesložkové rostlinné bílkoviny se obvykle skládají z několika různých složek, jako jsou fazole nebo ořechy, smíchané do jednoho výrobku. Jsou skvělé pro lidi, kteří nemají rádi určité potraviny, ale přesto chtějí získávat bílkoviny z rostlin místo ze zvířat!
Jak užívat veganský proteinový doplněk?
Veganský proteinový prášek můžete užívat různými způsoby. Nejčastější možností je připravit si dávku (1-2 odměrky) v šejkru s použitím asi 150 ml vody na jednu odměrku. Pokud potřebujete doplnit příjem aminokyselin z rostlinných zdrojů, stačí jedna až dvě odměrky denně. Např. aspoň jedna odměrka po fyzickém výkonu (s odstupem 45 minut) druhá před spaním.
Další možností je přidat prášek do oblíbených koktejlů, smoothies nebo pečiva. Veganské proteiny lze použít jako náhradu klasických syrovátkových bílkovin nebo jako doplněk. V porovnání se syrovátkovým proteinem je snadněji stravitelný, ale déle se vstřebává. Nezpůsobuje však žádné zažívací problémy, jako je nadýmání, plynatost apod. Jsou snadno rozpustné a mísitelné, takže snadno obohatí váš koktejl o potřebné bílkoviny. Skvěle se hodí také pro přidání bílkovin do zdravých pochoutek (např. proteinových koláčů a palačinek).