Co je to vitamín D3
Vitamín D3 nazývaný také cholekalciferol se řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích a jde o jednu z nejdůležitějších forem ze skupiny vitamínů D. Tento vitamín přijímáme v potravinách, hlavně živočišného druhu, především se však tvoří v pokožce a to pomocí UVB slunečního záření, které je jeho nejdůležitějším zdrojem.
Projevy nedostatku vitamínu D3:
- Bolestivost svalů a kloubů
- Podrážděnost
- Nechutenství
- Únava
- Vysoký krevní tlak
- Chronické krvácení dásní
- Demineralizace kostí
- Úbytek na váze
V jakém množství doplňovat vitamín D3?
Doporučená denní dávka Vitamínu D3 se pohybuje mezi 200 - 2000 IU - mezinárodních jednotek, v těhotenství jeho potřeba zvyšuje. V zimním období, kdy má tělo nedostatečný přísun vitamínu D ze slunečního svitu, lze tento vitamín snadno doplňovat formou doplňků stravy.
Vitamín D3 v potravinách
Malé množství vitamínu D můžeme získat i z některých potravin. Vitamín D3 (cholekalciferol) se nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a v mléce. Jinak mléčné výrobky obecně jsou na vitamín D celkem chudé, protože skot i drůbež chované v uzavřeném prostoru často sami trpí jeho nedostatkem.