Zaregistrujte se a získejte zvýhodněné ceny! SLEVY až 20 %!

K čemu je dobrý protein? Vysvětlení hlavních výhod

Přemýšleli jste někdy, proč jsou proteinové suplementy tak populární mezi sportovci a lidmi, kteří se věnují fitness? Tento článek vám vysvětlí, jaké hlavní výhody tyto doplňky stravy nabízejí a proč by mohly být užitečné i pro vás. Čtěte dál, a zjistěte více o roli bílkovin ve vašem těle a jak mohou proteinové suplementy pomoct.

protein (5)

Stručná odpověď:

Bílkoviny jsou nezbytné pro růst, udržování a obnovu svalů i dalších tělesných tkání. To je důležité jak pro sportovce, tak pro nesportovce. Proteinové suplementy jsou doplňující zdroj bílkovin, což je hodně přínosné hlavně pro lidi s vysokou fyzickou aktivitou. Pomáhají budovat svaly, zlepšovat regeneraci po cvičení a podporovat fyzickou kondici. 

Nezapomeňte také na přírodní zdroje bílkovin, které poskytují komplexní výživu. Kombinace přírodních potravin a suplementů je ideální pro dosažení fitness cílů a udržení zdraví. 

Proč užívat proteinové suplementy?

Proteinové suplementy jsou doplňky stravy, které mají vysoký obsah bílkovin. Bílkoviny jsou základní stavební látky lidského těla. Jsou nezbytné pro růst, opravu a udržování tkání. Pro sportovce a lidi, kteří se pravidelně věnují fyzické aktivitě, jsou proteinové suplementy užitečné. 

Pomáhají dosáhnout denního příjmu bílkovin, který by jinak mohl být obtížně dosažitelný jen z běžné stravy. Například pro člověka, který váží 70 kg, je doporučený denní příjem bílkovin okolo 56 gramů, ale sportovci mohou potřebovat i více než dvojnásobek.

Jaký mají vliv na svalovou hmotu?

Proteinové suplementy hrají klíčovou roli při budování svalové hmoty. Po intenzivním tréninku svaly potřebují dostatečné množství bílkovin k obnově a růstu. Suplementy jako syrovátkový protein obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro syntézu svalových bílkovin. 

Studie ukazují, že konzumace proteinového suplementu krátce po cvičení může zvýšit svalovou hmotu a sílu. To je způsobeno tím, že tělo je po tréninku v anabolickém stavu, kdy je více přijímáno živin do svalů.

Jak podporují regeneraci po cvičení?

Regenerace po cvičení je důležitá pro zamezení únavy a poškození svalů. Bílkoviny hrají zásadní roli v regeneraci, protože poskytují potřebné aminokyseliny pro opravu poškozených svalových vláken. 

Proteinové suplementy mohou urychlit tento proces tím, že zajistí rychlý přísun bílkovin do těla. Kromě toho někteří proteinové suplementy obsahují přidané složky, jako jsou BCAA (větvené aminokyseliny), které mohou dále zlepšit regeneraci a snížit svalovou bolest.

Proteinové suplementy nejsou jen pro kulturisty nebo profesionální sportovce. Mohou být užitečné pro kohokoli, kdo se snaží zvýšit svůj příjem bílkovin, zlepšit svou fyzickou kondici nebo podpořit regeneraci po fyzické aktivitě. Při správném používání mohou přinést řadu výhod, které pomáhají dosáhnout fitness cílů a udržet tělo zdravé a silné.

proteinový prášek whey vs casein nejlevnejsiprotein.cz

Role bílkovin v běžné stravě

Bílkoviny jsou základní složkou každé buňky v těle. Jsou nezbytné pro růst, obnovu tkání a výrobu enzymů a hormonů. Bílkoviny také hrají klíčovou roli v posilování imunitního systému. V běžné stravě je důležité získávat bílkoviny z různých zdrojů, protože každá potravina nabízí různé typy aminokyselin, což jsou stavební kameny bílkovin.

Proteinové suplementy, jako jsou prášky a tyčinky, mohou být užitečné, zejména pro sportovce nebo lidi s vysokou fyzickou aktivitou. Je však důležité si uvědomit, že tyto produkty jsou pouze doplňky stravy

Nesmí se zapomínat na to, že hlavní zdroj bílkovin by měly tvořit běžné potraviny. Přírodní zdroje bílkovin poskytují nejen aminokyseliny, ale i další důležité živiny, které suplementy často postrádají.

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Různé potraviny mají různé množství bílkovin. Zde je několik příkladů potravin s vysokým obsahem bílkovin:

  • Maso: Hovězí, kuřecí, vepřové a jehněčí maso jsou bohaté na bílkoviny.
  • Ryby a mořské plody: Losos, tuňák, krevety a jiné ryby jsou vynikajícími zdroji bílkovin.
  • Vejce: Celá vejce i vaječné bílky obsahují velké množství bílkovin.
  • Mléčné výrobky: Mléko, sýr, jogurt a tvaroh jsou bohaté na bílkoviny a také na vápník.
  • Luštěniny: Fazole, čočka, cizrna a hrách jsou skvělými rostlinnými zdroji bílkovin.
  • Ořechy a semínka: Mandle, chia semínka, slunečnicová semínka a lněná semínka obsahují nejen bílkoviny, ale i zdravé tuky.
  • Tofu a tempeh: Tyto sojové produkty jsou výbornými zdroji bílkovin pro vegetariány a vegany.

Rozdíly mezi přírodními zdroji bílkovin a suplementy

Přírodní zdroje bílkovin a proteinové suplementy mají své výhody i nevýhody.

Přírodní zdroje bílkovin

  • Komplexní výživa: Přírodní zdroje poskytují nejen bílkoviny, ale i další živiny jako vitamíny, minerály a zdravé tuky.
  • Pocit sytosti: Jídla bohatá na bílkoviny často poskytují delší pocit sytosti, což může pomoci při kontrolování hmotnosti.
  • Variabilita: Existuje široká škála potravin, které poskytují bílkoviny, což umožňuje pestřejší stravu.

Proteinové suplementy

  • Pohodlí: Suplementy jsou snadné na přípravu a konzumaci, což je ideální pro lidi s nabitým programem.
  • Rychlá absorpce: Proteinové prášky a tyčinky mohou být rychleji stravitelné, což může být výhodné po intenzivním cvičení.
  • Kontrola příjmu: Suplementy umožňují snadnou kontrolu množství přijatých bílkovin, což může být důležité pro sportovce a kulturisty.
Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer