Zaregistrujte se a získejte zvýhodněné ceny! SLEVY až 20 %!

Jsou proteinové tyčinky zdravé? Tady je pravda

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda jsou proteinové tyčinky vůbec zdravé? Možná je pravidelně zařazujete do svého jídelníčku s pocitem, že děláte pro své tělo to nejlepší. Ale jaká je skutečná pravda? V tomto článku se podíváme na to, co proteinové tyčinky obsahují, a zda jsou pro nás opravdu tou správnou volbou.

protein tycinky

Stručná odpověď

Proteinové tyčinky nejsou vyloženě zdravé, protože často obsahují vysoké množství cukru a tuků. I když jsou relativně výživné díky vysokému obsahu bílkovin, neměly by být součástí vaší každodenní stravy. Je lepší je užívat pouze v případě nouze nebo jako občasný doplněk. Důležité je vybrat kvalitní tyčinky, které mají nižší obsah nezdravých přísad. 

Jsou proteinové tyčinky výživné?

Ano, kvalitní proteinové tyčinky jsou výživné, protože obsahují důležité živiny, jako jsou bílkoviny, které podporují růst a regeneraci svalů. Některé tyčinky také obsahují vlákninu, vitamíny a minerály. Je však důležité zmínit, že výživnost a zdravost nejsou totéž. I když je tyčinka výživná, nemusí být nutně úplně zdravá. Pojďme se podívat, co tyčinky obvykle obsahují.

Bílkoviny

Proteinové tyčinky mají hodně bílkovin, obvykle 10 až 20 gramů na porci. Bílkoviny pomáhají svalům růst a opravovat se. Proto jsou tyčinky oblíbené u sportovců a lidí, co chtějí víc bílkovin. Je důležité, aby bílkoviny v tyčinkách byly kvalitní, například ze syrovátky, kaseinu nebo rostlin jako hrách a sója.

Sacharidy a tuky

Tyčinky mohou mít různé množství sacharidů a tuků. Některé mají méně než 5 gramů cukru, jiné přes 20 gramů. Sacharidy dodávají energii, ale pokud chcete méně cukru, vybírejte tyčinky s nízkým obsahem cukru. Tuky v tyčinkách se také liší. Některé mají zdravé tuky z ořechů a semínek, jiné nasycené tuky, které je dobré jíst jen občas.

Vláknina a další živiny

Vláknina je důležitá pro trávení a pocit sytosti. Dobré tyčinky mají alespoň 5 gramů vlákniny. Některé tyčinky obsahují i vitamíny a minerály, jako je vápník, železo nebo vitamín D.

Kalorie

Proteinové tyčinky mají obvykle 150 až 300 kalorií na porci. To je důležité, pokud hlídáte svůj kalorický příjem. Po cvičení může být vyšší počet kalorií vhodný, ale na běžnou svačinu je lepší méně kalorická tyčinka.

PROTEIN BAR¨

Zdraví a proteinové tyčinky – na co si dát pozor

Proteinové tyčinky jsou často vnímány jako zdravá alternativa k běžným sladkostem, ale ne vždy tomu tak je. Jejich složení se může výrazně lišit, a proto je důležité se při jejich výběru dobře orientovat. Zdravotní přínosy i rizika závisí hlavně na složení konkrétní tyčinky.

Cukry a tuky: Klíčové faktory

Jak bylo zmíněno výše, mnohé proteinové tyčinky obsahují vysoký podíl cukrů. Například některé tyčinky mohou obsahovat až 20 gramů cukru, což je skoro stejné množství jako ve zmiňovaných čokoládových tyčinkách. To znamená, že jejich konzumace může vést k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi, následnému poklesu energie a také k vyššímu kalorickému příjmu, který může přispívat k přibírání na váze.

Dalším problémem je obsah nezdravých tuků. Jsou to zejména nasycené a trans-tuky, které mohou zvyšovat hladinu špatného cholesterolu a přispívat k rozvoji srdečních chorob. Některé proteinové tyčinky obsahují tyto tuky v podobném množství jako průmyslově vyráběné sladkosti, což je činí méně vhodnou volbou pro každodenní konzumaci.

Porovnání s běžnými tyčinkami

I když se proteinové tyčinky mohou na první pohled zdát jako zdravější varianta oproti klasickým sladkostem, realita může být jiná. Běžné sladkosti jako Snickers nebo Twix jsou bohaté na cukry a tuky, a některé proteinové tyčinky nejsou o moc lepší. To, co je odlišuje, je vyšší obsah bílkovin, ale to nemusí nutně znamenat, že jsou celkově zdravější.

Ostatní proteinové doplňky jako lepší volba

V porovnání s proteinovými tyčinkami jsou běžné proteinové doplňky, jako jsou proteinové prášky (třeba oblíbené syrovátkové nebo CFM), často méně nezdravé a výživnější. Tyto suplementy obvykle neobsahují přidaný cukr nebo tuky, a proto mohou být lepší volbou pro ty, kteří hledají čistý zdroj bílkovin bez zbytečných kalorií. Navíc je snadnější kontrolovat přesné množství přijatých bílkovin a dalších živin.

Pro koho jsou určeny proteinové tyčinky?

Proteinové tyčinky jsou oblíbené u různých skupin lidí, protože nabízejí snadný a pohodlný způsob doplňování bílkovin a dalších živin. Zde je přehled toho, pro koho jsou určeny a proč jsou pro tyto skupiny vhodné.

Sportovci a fitness nadšenci

Proteinové tyčinky často volí sportovci a lidé, co pravidelně cvičí. Bílkoviny jsou důležité pro svaly, pomáhají při jejich růstu a regeneraci po tréninku. Tyčinky jsou praktické, protože je můžete snadno vzít s sebou, třeba do posilovny nebo na běh.

Lidé s nabitým programem

Proteinové tyčinky jsou skvělé pro ty, co mají málo času na jídlo. Klasické rychlé občerstvení není vždy výživné, ale tato fitness tyčinka nabídne rychlou energii a zasytí vás. Je to výborná svačina na cesty nebo mezi schůzkami.

Vegani a vegetariáni

Existují proteinové tyčinky pro vegany a vegetariány, kteří potřebují rostlinné bílkoviny. Tyto tyčinky jsou vyrobeny ze sóji, hrachu nebo konopí, takže neobsahují živočišné produkty.

Lidé na dietě

Pro ty, kdo chtějí zhubnout, mohou být některé kvalitní proteinové tyčinky na hubnutí přijatelnou volbou. Proteinové tyčinky bez cukru nebo s nízkým obsahem cukru mohou sloužit jako náhrada jídla nebo nízkokalorická svačina. Mají vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů, což pomáhá udržet energii a brání přejídání.

PROTEIN BAR¨ (1)

Kdy si dát proteinovou tyčinku?

Proteinové tyčinky s vysokým obsahem bílkovin jsou oblíbeným doplňkem stravy, který může být užitečný v různých situacích – od podpory fitness cílů po rychlé doplnění energie. Je ale důležité vědět, kdy a jak je konzumovat, aby byly co nejúčinnější.

Po cvičení 

Jedním z nejlepších momentů pro konzumaci proteinové tyčinky je po cvičení. Svaly potřebují bílkoviny pro regeneraci, a pokud si dáte tyčinku s vysokým obsahem bílkovin třeba hodinu po cvičení, dodáte tělu některé potřebné živiny. Tento okamžik je zvlášť důležitý pro ty, kdo chtějí budovat svalovou hmotu nebo se rychle zotavit po intenzivním tréninku. Vhodné jsou i nízkosacharidové proteinové tyčinky, které poskytují bílkoviny bez zbytečných cukrů.

Před tréninkem

Pokud potřebujete před tréninkem doplnit energii, může být proteinová tyčinka dobrou volbou. Tohle není hlavní určení tohoto suplementu, ale je to lepší, než si dát těžký oběd před fyzickou aktivitou. Ideální je sníst ji aspoň 1-2 hodiny před cvičením. Sacharidy v tyčince dodají tělu rychlou energii, zatímco bílkoviny podpoří výkon a pomohou udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Tento přístup může být užitečný, když máte před sebou náročný trénink a potřebujete extra palivo.

Jako svačina 

Proteinové tyčinky jsou také skvělým řešením, když potřebujete rychlou a výživnou svačinu mezi jídly. Pomohou udržet hladinu energie a kontrolovat hlad, což je užitečné pro ty, kteří se snaží o hubnutí nebo udržet stabilní stravovací režim. Nízkosacharidové proteinové tyčinky mohou být zvlášť vhodné pro kontrolu příjmu cukrů.

Ráno 

Pokud ráno nemáte čas na snídani, může být proteinová tyčinka praktickou volbou. Je však dobré ji kombinovat například s ovocem nebo jogurtem, abyste dosáhli vyváženějšího jídla. Snídaně s obsahem bílkovin vám poskytne energii a pomůže udržet pocit sytosti až do oběda.

Důležité upozornění 

I když proteinové tyčinky jsou užitečné, je důležité si uvědomit, že by neměly nahrazovat plnohodnotná jídla. Měly by být spíše doplňkem, který vám pomůže ve specifických situacích. Není vhodné konzumovat je každý den, protože i přesto, že mohou obsahovat prospěšné živiny, mohou být také zdrojem skrytých cukrů nebo umělých přísad. Pro zdravou a vyváženou stravu je stále nejlepší zaměřit se na čerstvé a přirozené potraviny.

Mýty o proteinových tyčinkách

  • Bílkoviny zaujímají hlavní podíl tyčinek: Stačí pročíst složení a zjistíte, že na prvním místě je nejčastěji cukr a nekvalitní tuk.
  • Čím více je v tyčince proteinu, tím je tyčinka kvalitnější: Existuje mnoho zdrojů bílkovin a ne všechny jsou dobře stravitelné.
  • Tyčinky (nebo protein obecně) je nutné konzumovat bezprostředně po fyzické aktivitě, aby nedošlo k úbytku svalové hmoty: Výzkumy ukazují, že aktivace svalových proteinů vrcholí během 1-2 hodin po tréninku.
  • Proteinové tyčinky jsou zdravé a vhodné pro redukční dietu: Většinou nejsou! Mohou obsahovat velké množství cukru ve formě různých sirupů, umělá sladidla, barviva a další přídatné látky. 
Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer