Zaregistrujte se a získejte zvýhodněné ceny! SLEVY až 20 %!

Je syrovátkový izolát vhodný na hubnutí?

Zajímá vás, jestli je syrovátkový izolát vhodný při hubnutí? Tento proteinový doplněk je oblíbený mezi sportovci a lidmi, kteří chtějí podpořit svou stravu o kvalitní bílkoviny. Může ale skutečně přispět k redukci hmotnosti, nebo je vhodný jen pro růst svalové hmoty? Přečtěte si celý článek a zjistěte, jak syrovátkový izolát ovlivňuje hubnutí.

PROTEIN iso whey

Stručná odpověď:

Syrovátkový izolát je vhodný na hubnutí, protože obsahuje vysoký podíl bílkovin (až 90–95 %) a minimum tuků a sacharidů, což snižuje celkový příjem kalorií. Bílkoviny zvyšují energetický výdej trávením a pomáhají udržovat svalovou hmotu, což podporuje vyšší klidový metabolismus a je důležité pro účinné hubnutí.

Stabilní hladina cukru navíc omezuje chutě na sladké a snižuje příjem kalorií. Pro nejlepší výsledky je důležité kombinovat iso whey protein s vyváženou stravou a pravidelným cvičením.

Co je syrovátkový proteinový izolát?

Syrovátkový proteinový izolát, známý také jako iso whey protein (whey protein isolate), je typ bílkovinného doplňku, který se získává ze syrovátky, což je vedlejší produkt při výrobě sýrů.

Syrovátkový izolát je jedním z nejčistších druhů proteinů, který obsahuje minimální množství tuku a cukrů. Je ideální pro sportovce a lidi, kteří chtějí doplnit kvalitní bílkoviny do své stravy. Často se používá k regeneraci svalů po tréninku.

Rozdíl mezi koncentrátem a izolátem

Existují dva hlavní typy syrovátkových proteinů: koncentrát a izolát. Syrovátkový koncentrát má nižší obsah bílkovin (obvykle kolem 70–80 %) a obsahuje více tuku a laktózy. Na druhé straně proteinový izolát prochází dalším procesem filtrace, který odstraňuje větší množství tuku a laktózy.

Izolát proto obsahuje až 90–95 % bílkovin a je považován za čistější variantu, což ocení hlavně ti, kteří se snaží snížit příjem kalorií nebo mají problémy s trávením laktózy.

Výživové složení iso whey protein

Syrovátkový izolát je známý svým vysokým obsahem bílkovin. V jedné běžné porci (kolem 30 g) obvykle obsahuje:

  • Bílkoviny: 25–28 g
  • Sacharidy: 0,5–1 g
  • Tuky: 0,1–1 g
  • Kalorie: 100–120 kcal

Díky nízkému obsahu tuků a cukrů je proteinový izolát vhodný pro ty, kteří sledují svou tělesnou hmotnost nebo mají dietu s nízkým obsahem sacharidů.

PROTEIN iso whey (1)

Jak proteinový izolát může pomoci při hubnutí?

Proteinový izolát je výborným pomocníkem při hubnutí. Díky vysokému obsahu bílkovin podporuje pocit sytosti, což může snížit celkový příjem kalorií během dne. Bílkoviny také vyžadují více energie na trávení, což zvyšuje termický efekt potravy a podporuje spalování kalorií. Iso whey protein má nízký obsah tuků a sacharidů, takže nezvyšuje příjem kalorií zbytečně, což je klíčové při hubnutí.

Podpora růstu svalové hmoty

Iso whey protein je často používán sportovci a lidmi, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem svalů, a díky rychlé vstřebatelnosti proteinového izolátu tělo rychle získá potřebné aminokyseliny pro regeneraci a růst svalů.

Izolát také obsahuje vysoké množství leucinu, což je aminokyselina, která je klíčová pro stimulaci syntézy svalových bílkovin.

Vliv na metabolismus

Iso whey protein má pozitivní vliv na metabolismus. Pravidelný příjem bílkovin zvyšuje bazální metabolický výdej, což znamená, že tělo spaluje více kalorií i v klidovém stavu. Navíc bílkoviny pomáhají udržovat svalovou hmotu, která je metabolicky aktivní, což dále podporuje vyšší energetický výdej. Proteinový izolát také zajišťuje stabilní hladinu cukru v krvi, což může snižovat chutě na sladké.

Top 5 proteinových izolátů na hubnutí:

Pojďme se podívat na konkrétní produkty, které se v rámci diety doporučují. Lze doporučit několik značek, které jsou oblíbené a dobře hodnocené:

  1. BioTechUSA Iso Whey Zero - Tento produkt je velmi populární pro svůj čistý proteinový profil bez přidaného cukru, laktózy nebo lepku. Nabízí vysoký obsah bílkovin a je vhodný pro ty, kteří mají citlivost na laktózu nebo dodržují striktní dietní režimy.
  2. Amix IsoPrime CFM Isolate - Tento produkt obsahuje 90% čistý syrovátkový izolát s velmi nízkým obsahem tuků a sacharidů. Je známý svou vysokou kvalitou a rychlou vstřebatelností, což je ideální pro obnovu svalů a podporu hubnutí.
  3. MyProtein Impact Whey Isolate - Tento izolát nabízí více než 90% bílkovinný obsah a má nízký obsah tuků a sacharidů. Je to dobrá volba pro ty, kteří sledují příjem kalorií.
  4. Scitec Nutrition 100% Whey Isolate - Jedná se o produkt, který podporuje svalový růst a regeneraci, nabízí vysoký obsah bílkovin s nízkým množstvím cukru a tuků. Taky je známý svou čistotou a efektivitou v podpoře hubnutí.
  5. Optimum Nutrition Gold Standard 100% Whey - Tento produkt je velmi populární mezi sportovci a lidmi, kteří chtějí zhubnout. Obsahuje vysokou koncentraci bílkovin a je dostupný v mnoha příchutích.

Všechny tyto produkty jsou dostupné v různých příchutích a měly by být používány jako doplněk k vyvážené stravě a pravidelnému cvičení pro nejlepší výsledky při hubnutí. Je také dobré přečíst si recenze a zvážit osobní dietní potřeby při výběru správného produktu pro vás.

PROTEIN iso whey (2)

Užívání iso whey

Obecně se doporučuje 20 až 30 gramů na jednu porci. To odpovídá zhruba jedné odměrce. Když hodně cvičíte nebo potřebujete víc bílkovin, můžete dávku zvýšit. Ale není potřeba překračovat 50 gramů denně, protože víc už tělo většinou nevyužije.

Nejlepší je syrovátkový izolát brát po tréninku, ideálně do 60 minut. V tuto dobu tělo nejlépe vstřebává bílkoviny, což pomáhá růstu a regeneraci svalů. Když necvičíte, můžete ho užívat ráno po probuzení nebo jako svačinu mezi jídly.

Pro koho je vhodný?

Izolát je vhodný hlavně pro sportovce, lidi na dietě nebo ty, co chtějí nabrat svaly. Díky nízkému obsahu tuku a cukru se hodí i pro ty, kdo si hlídají kalorie.

Lidé s alergií na mléčné bílkoviny nebo vážnou intolerancí laktózy by ho brát neměli. Také pro lidi s problémy s ledvinami může být nadbytek bílkovin nebezpečný.

Někteří lidé můžou mít alergii na mléko, i když syrovátkový izolát obsahuje minimum laktózy. Při vyšší konzumaci bílkovin mohou nastat trávicí potíže, jako nadýmání nebo průjem.

Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer