Zaregistrujte se a získejte zvýhodněné ceny! SLEVY až 20 %!

Přestaňte dělat tyto chyby při užívání doplňků stravy

Děláte tyto běžné chyby při užívání doplňků stravy? Nesprávné dávkování, přeskakování jídel atd. může negativně ovlivnit vaše zdraví a výkon. Přečtěte si tento článek a zjistěte, jak se vyhnout mnoha častým chybám a dosáhnout co nejlepších výsledků s doplňky stravy.

protein (1)

Nesprávné dávkování

Mnoho lidí dělá chyby při dávkování doplňků stravy. To platí pro proteiny, gainery, aminokyseliny, nakopávače a další suplementy. Je důležité dodržovat správné dávkování, protože nesprávné užívání může poškodit zdraví a snížit výkon.

Překročení doporučené dávky může způsobit zdravotní problémy jako trávící potíže, bolesti hlavy, a dokonce i vážné problémy s játry a ledvinami. Malé množství doplňku nemusí fungovat, zatímco velké množství může být škodlivé a drahé. Některé doplňky mohou při předávkování způsobit nebezpečné vedlejší účinky.

Poslouchejte své tělo, a pokud cítíte vedlejší účinky, upravte dávkování nebo se poraďte s odborníkem.

Příklady správného dávkování můžou být následující:

  • Protein: Doporučuje se 20-30 gramů po tréninku. Příliš mnoho proteinu může způsobit trávící potíže. (Více zde)
  • Gainer: Doporučuje se 50-100 gramů denně ve dvou dávkách. Gainer obsahuje hodně kalorií a nadměrné užívání může vést k přibírání na váze.
  • Aminokyseliny: Doporučuje se 5-10 gramů před a po tréninku, podle typu aminokyselin.
  • Nakopávač: Užívá se obvykle 30 minut před tréninkem. Nadměrné užívání může způsobit nespavost a zvýšenou srdeční frekvenci.
  • Vitamíny: Dodržujte denní doporučené dávky uvedené na obalu. Předávkování vitamíny může způsobit zdravotní problémy.

protein (2)

Přeskočení jídla

Mnoho lidí si myslí, že doplňky stravy mohou nahradit pravidelná jídla. To je ale chyba. Přeskočení jídla a spoléhání se na doplňky může vést k nedostatku důležitých živin a poškodit zdraví.

Vyvážená strava je pro tělo nezbytná. Poskytuje všechny potřebné živiny, jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerály. Bílkoviny, důležité pro růst a opravu tkání, najdeme v mase, rybách, vejcích, luštěninách a mléčných výrobcích. Tuky, které jsou zdrojem energie a pomáhají vstřebávat některé vitamíny, jsou v ořeších, semenech, avokádu a rybím tuku. 

Sacharidy, hlavní zdroj energie, obsahují obiloviny, ovoce, zelenina a luštěniny. Vitamíny a minerály, důležité pro mnoho tělesných funkcí, najdeme v ovoci, zelenině, celozrnných produktech a mléčných výrobcích.

Doplňky stravy mohou být užitečné pro sportovce nebo lidi se specifickými nutričními potřebami. Ale spoléhat se jen na ně je riskantní. Mohou chybět důležité živiny nebo vláknina, která je důležitá pro zdravé trávení.

protein (3)

Nedostatečný příjem vody

Doplňky stravy pro fitness mohou zvýšit potřebu vody v těle. Proto je důležité pít dostatek tekutin, aby tělo správně fungovalo a nedošlo k dehydrataci.

Některé doplňky stravy mohou zvýšit potřebu vody. Proteinové prášky a gainery mohou zatížit ledviny, které pak potřebují více vody. Některé aminokyseliny mají diuretické účinky, což znamená, že zvyšují produkci moči. Nakopávače často obsahují kofein, který může mít dehydratační účinky. Zvýšený příjem některých vitamínů a minerálů může také zvýšit potřebu vody.

Aby bylo zajištěno dostatečné množství vody, je dobré dodržovat několik zásad. Pijte vodu pravidelně během dne, nečekejte na pocit žízně. Sledujte i barvu moči, světlá barva je známkou dobré hydratace. Při zvýšené fyzické aktivitě nebo v teplém počasí pijte více vody. Hydrataci můžete podpořit i konzumací ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou meloun, okurka nebo rajčata.

14

Nesprávná skladovací teplota

Správné skladování doplňků stravy je potřeba pro zachování jejich účinnosti. Nesprávné teploty mohou znehodnotit účinné látky.

Doplňky stravy obsahují aktivní složky, které jsou citlivé na teplotu. Nesprávná teplota také ovlivňuje kvalitu produktu, jeho texturu, chuť a vzhled, což může naznačovat znehodnocení. Některé složky mohou při špatném skladování tvořit škodlivé látky, které jsou nebezpečné pro zdraví.

Pro zachování kvality a účinnosti doplňků stravy dodržujte několik základních pravidel. Většina doplňků by měla být skladována při teplotě mezi 15–25 °C, mimo přímé slunce a zdroje tepla. Uchovávejte je v suchém prostředí, protože vlhkost může podporovat růst plísní nebo bakterií. Ideální jsou vzduchotěsné obaly. 

Některé doplňky, zejména vitamíny a probiotika, jsou citlivé na světlo. Uchovávejte je v tmavém místě, jako je skříňka nebo zásuvka.

15

Přetížení těla

Doplňky mohou být užitečné pro zdraví a sportovní výkon, ale je důležité je užívat s rozvahou a dodržovat doporučené dávkování.

Přetížení těla může nastat z několika důvodů. Některé doplňky mohou vzájemně interagovat a způsobit nežádoucí účinky, například kombinace stimulantů jako kofein a synefrin může zrychlit srdeční tep. 

Nadměrný příjem určitých vitamínů a minerálů, jako vitamín D, vápník a další, může být toxický a způsobit zdravotní problémy. Přebytek doplňků může také zatížit játra a ledviny, které se musí vypořádat s nadbytkem látek.

Užívání příliš mnoha doplňků současně může způsobit různé nepříjemné reakce. Může dojít k gastrointestinálním potížím jako nevolnost, zvracení, průjem nebo nadýmání. Některé doplňky mohou obsahovat alergeny, které mohou vyvolat vyrážky, svědění nebo otoky. 

Nadměrné užívání stimulantů může vést k vyčerpání a únavě po počátečním nárůstu energie. Přebytek minerálů může narušit rovnováhu elektrolytů v těle, což může způsobit svalové křeče, srdeční arytmie a další problémy.

16

Nedodržování pravidelnosti

Užívání doplňků stravy pro fitness jen občas nebo nepravidelně snižuje jejich účinnost. Pravidelnost je nutná pro dosažení nejlepších výsledků, ať už jde o proteinové prášky, gainery, aminokyseliny, nakopávače nebo vitamíny.

Proč je pravidelnost důležitá? Pravidelné užívání doplňků zajišťuje, že tělo dostává potřebné živiny ve správných dávkách a časech. To pomáhá růstu svalů, regeneraci a celkovému zdraví. Například kreatin nebo beta-alanin fungují nejlépe při pravidelném užívání. 

Nepravidelné užívání doplňků má několik rizik. Nepravidelné užívání může někdy znamenat plýtvání penězi, protože nevyužíváte plný potenciál doplňků.

Pro pravidelné užívání doplňků dodržujte několik zásad. Zahrňte užívání doplňků do své denní rutiny, například po snídani nebo po tréninku. Používejte třeba připomínky na telefonu, aby vám připomněly čas užívání. Plánujte dávkování tak, aby bylo snadné zahrnout všechny doplňky do denního režimu.

17

Ignorování kvality produktu

Při výběru doplňků stravy je důležité zaměřit se na kvalitu. Někteří lidé preferují levnější produkty, které však mohou obsahovat méně účinné nebo nečisté složky. Tento přístup může snížit účinnost doplňků a ohrozit zdraví.

Kvalitní doplňky stravy jsou účinné a bezpečné. Vyšší kvalita znamená, že doplňky obsahují přesně to, co slibují na obalu. Levné doplňky mohou mít nižší koncentrace účinných látek, což znamená, že nebudou mít požadovaný efekt. Kvalitní výrobci dodržují přísné normy a certifikace, které zaručují bezpečnost a účinnost produktů. Méně kvalitní produkty často tyto standardy nesplňují.

Jak poznat kvalitní doplňky? Vyberte si doplňky od renomovaných a ověřených výrobců. Přečtěte si etikety a složení doplňků. Hledejte produkty s jasně uvedenými složkami a bez přidaných plniv, barviv nebo umělých konzervantů. 

Zkontrolujte, zda produkt má certifikáty kvality a bezpečnosti. Přečtěte si recenze a zkušenosti ostatních uživatelů. Doporučení od odborníků nebo fitness trenérů mohou také pomoci při výběru.

Když už jsme u kvality, chtěli bychom vám představit nové produkty v naší nabídce. Jedná se o zvláště silný Tribulus Nutrimax a snadno rozpustné BCAA Nutrimax, jejichž kvalitu můžeme zaručit.

18 

Najdete nás i na MALL.CZ

comgate-footer